Liike on lääke moneen

Liikunnan positiivisista terveysvaikutuksista on kertynyt paljon tutkimustietoa. Enää ei voi kyseenalaistaa liikkunnan merkitystä terveyden edistämisessä.  Kaikki ikäluokat hyötyvät liikunnasta. Tuoreissa tutkimuksissa on tullut esiin se, että lasten liikkuminen on vähentynyt merkittävästi. Lasten ja nuorten aika kuluu kuulemma yhä enemmän päätteiden ja tietokonepelien äärellä. Perheissä tulisi kiinnittää tähän huomiota ja kannustaa jälkikasvu liikkumaan. Koulujen pihamailla pitäisi olla paljon palloja ja hyppynaruja, välitunnit pitäisi ottaa aktiivisen liikkumisen käyttöön.  Paavo Nurmen ajat ovat ohi, yksin metsäpoluilla juokseminen kiinnostaa enää aniharvaa lasta ja nuorta. Onneksi tarjolla on paljon vaihtoehtoisia liikuntamuotoja. Minun mielestäni erityisen hyviä liikunnan muotoja –  pyöräilyn lisäksi tietysti – ovat erilaiset joukkuepelit. Koripallo ja salibandy ovat suosittuja lajeja, samoin jääkiekko ja jalkapallokin. Liikunnan lisäksi peleissä saa onnistumisen elämyksiä ja yhdessä tekemisen tunteen. Näillä ominaisuuksilla on käyttöä aikuisena  työelämässä. Osa työikäisistä päätyvät aikanaan ulkomaille työhön. Yleensä sielläkin tapaa samaa joukkupeliä pelanneita ja harrastus jatkuu uusien pelikavereiden kanssa. Joukkuepeleissä asetetaan yhteinen tavoite ja kaikki tietävät mihin maaliin ammutaan. Juuri sitähän nykyajan työelämä on, ani harva menestyy yksin tekemällä taiteilijat poislukien.

Säännöllisesti liikunnasta on paljon hyötyä mm. unen laatuun, verenpainetasoon, sokeritasapainoon, painon hallintaan jne. Vanhemmalla iällä liikuntaa edistää tasapainon säilymistä ja suojelee kaatumisilta. Vanhempien liikkujen on erityisen tärkeä harjoittaa lihaskuntoaan. Seniorien kuntosaliharjoitukset ovat tähän erittäin hyvä asia.On erinomainen asia, että saamme Pälkäneelle liikuntakeskuksen, jonka käytön suunnittelussa on otettava huomioon kaikki ikäryhmät.

Liikunta on myös mielialaan vaikuttava asia. Masennusoireetkin helpottuvat säännöllisellä liikunnalla. Jokainen liikkuva ihminen tietää sen upean tuntee, kun on ollut tunnin parin jalkojensa tai pyörän päällä. Siinä vaiheessa ei yleensä köyhiä eikä kipeitä.

Vanhan tarinan mukaan kaveri sanoi toiselle,  että nyt töissä on niin kiirettä, ettei ehdi juurikaan liikkumaan. Tähän toinen vastasi: – jos sinulla ei nyt ole aikaa liikkua, niin sitten sinun on myöhemmin varattava aikaa sairastamiseen.

Hyvää liikunnallista kevättä kaikille lukijoilleni. Lenkillä tavataan.

Kommentointi on suljettu.