Kunta on yhteisö, ei firma

Viime vuosina on paljon puhuttu julkisen talouden vaikeuksista. Isänmaan velkaantumisen myötä myös kuntien taloustilanne on kiristynyt. Leikkaukset ja säästöt ovat olleet paljon  esillä. Kymmenkunta vuotta sitten alkoi kuntien lukumäärän väheneminen, koska yhä useampi kunta joutui talousvaikeuksiin. Ratkaisuna nähtiin kuntien yhdistäminen, tavoiteltiin leveämpiä hartioita selvitä erityisesti kasvavista sosiaali- ja terveydenhuollon menoista. Kuntaliitokset olivat monille vaikea asia, ei siksi etteivätkö talousluvut sitä edellyttäneet vaan siksi, että kotikunnalla on paljon muutakin kuin talousarvoa. En ihmettele, jos entiset Kuhmalahden ja Sahalahden asukkaat eivät tunne oloaan kotoisaksi Kangasalan kuntalaisina. Liitoksissa  oma kylä toki säilyy, mutta mahdollisuudet vaikuttaa omiin asioihin heikkenevät tulevasta maakuntauudistuksesta puhumattakaan. Ihminen haluaa luontaisesti kuulua yhteisöön, saada äänensä kuuluville ja kokea olevansa jostakin kotoista. Ihminen tarvitsee juuret, voidakseen pysyä pystyssä monenlaisissa tuulissa. Kun on juuret, niin on helpompi suhtautua positiivisesti vieraisiin, muukalainen ei ole uhka eikä pelota. Jos elämä kolhii, niin yhteisö on tukena pienessä kunnassa ja kylässä aivan toisella tavalla kuin ison kaupungin yhdessä kaupunginosassa. Liiketaloudellisesti ajatellen em asioilla ei ole juurikaan merkitystä, mutta kunnallishallinnossa tilanne on toinen. Kunta ei ole voittoa tuottava firma, vaan verovarojen turvin asukkaidensa peruspalveluista huolehtiva toimija. Sote-projektijohtaja Tuomas Pöysti on viisaasti todennut, että hallinto on palvelua. Kyläkoulun sulkeminen on paljon muutakin, kuin vain säästynyt menoerä kunnan sivistysbudjetissa.

Maakuntauudistuksen jälkeen kuntien vastuulla on elinvoiman edistäminen ja kehittäminen. Oleellinen osa elinvoimaa on työ ja toimeentulo, kunnan riittävät verotulot ja järkevä talouden pito, mutta elinvoimaa on myös kunnan toimiminen yhteisönä, jossa on helppo olla ja joka on kiinnostunut jäsentensä elämästä sekä kuuntelee herkällä korvalla asukkaiden toiveita. Joskus kunnallisia päätöksentekijöitä on luonnehdittukin yhteisönsä tulkeiksi. He eivät ole siis omalla asiallaan, vaan tulkitsevat ja hyödyntävät kuulemaansa ja näkemäänsä koko yhteisön hyväksi. Päätöksen teon pitääkin  lähteä kuntalaisen näkökulmasta ja kuntalaisten yhdenvertaisuudesta. Tulevana lauantaina on kuntalaisilla erittäin hyvä tilaisuus tavata kaikkien kunnallisvaaliehdokkaita asettaneiden puolueiden ehdokkaita Onkkaalan torilla. Tervetuloa keskustelemaan kotikunnan asioista ja erityisesti sen tulevaisuudesta.

Kommentointi on suljettu.