Mistä sotessa on kyse?

Toistakymmentä vuotta Suomeen on puuhattu sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusta. Uudistuksen syinä ovat kustannusten kasvu, maan velkaantuminen, vaikeudet päästä nopeasti  lääkäriin  silloin kun on tarve ja väestön terveyserojen lisääntyminen. Nykyisessä järjestelmässä palveluiden järjestäminen on kuntien vastuulla, myös laskujen maksu. Lääketieteen kehittymisen myötä hoito on tullut tehokkaammaksi mutta myös kalliimmaksi. Etenkin pienissä kunnissa on vuosia ollut ongelmana terveysmenojen suuret vaihtelut ja niiden kasvu. Liian suuret laskut on osittain tasattu kuntayhtymien kalliin hoidon tasausmaksuilla.  Viime vuosina kuntien lastensuojelumenot ovat olleet kovassa nousussa, maassamme tarvitaan miljoonia vuodessa tukemaan lapsia heidän elämän alkuvaiheen vaikeuksissa. Perusteellisen valmistelun myötä on päädytty siihen, että palvelut kyetään parhaiten turvaamaan jatkossakin kun järjestäminen siirtyy kunnista maakuntiin ja rahoittajaksi tulee valtio. Arvellaan että palveluita tuottavien tahojen välinen kilpailu pitää hinnat kurissa ja toiminnan laatu paranee. Asiakkaasta on aidosti oltava aiempaa kiinnostuneempi sillä muuten tämä vaihtaa tuottajaa vuoden päästä. Kaikkien ammattilaisten pitää tehdä yhteistyötä, koska samalla ihmisellä voi olla sekä sosiaali- että terveysongelmia.

Paljon puhuttua valinnan vapautta on ollut jo nyt, mutta uudistuksen jälkeen omista tuloista riippumatta voi hakeutua sen lääkärin vastaanotolle, mikä miellyttää riippumatta siitä, onko kyse yksityisestä vai julkisesti omistetusta sote-keskuksesta. Tämän on miltei vallankumouksellinen muutos vanhaan nähden.  Pitkäaikaista tukea tarvitsevat saavat aiempaa enemmän itse valita auttajansa. Sairaalan saa jatkossa valita kuten nytkin, laskun maksaa pääasiallisesti maakunta.

Tähän asti potilas- ja asiakastiedot ovat olleet vain yksittäisen lääkärin tai lääkäriaseman tiedossa. Tulevaisuudessa kaikki ammattihenkilöt kykenevät näkemään potilastiedot. Tämä säästä verikokeiden ja röntgenkuvien toistuvan ottamisen, kun tutkimustulokset ovat kaikkien käytettävissä. Omien tutkimustulosten tarkastelu Kanta-palvelusta tulee kansalaiselle  mahdolliseksi.

Pälkäneellä muutos ei ole käytännössä kovin suuri, koska Kangasala on jo nyt tuottanut kuntalaisten tarvitsemat sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut. Uudistuksessa järjestäminen Kangasalta siirtyy Pirkanmaan maakunnalle. Kangasalle muutos on paljon suurempi, koska se tähän itse sekä järjestänyt että myös tuottanut palveluita.Toki Pälkäneellä ei haluta nykyisiin palveluihin heikennyksiä.

Vaikka välillä tuleekin mieleen Iisakin kirkon rakentaminen sotessa, niin asia on niin iso,  että se on vaatinut aikaa.  Eduskunnan välikysymyskeskustelusta saattoi saada vaikutelman, että asiat ovat sekaisin, mutta tosiasiallisesti niin asia ei ole. Eduskunnassakaan ei kukaan kyseenalaistanut uudistuksen aiheellisuutta, mutta keskustelua väritti lähestyvät vaalit. Ensi viikolla moni asia on taas toisin.

Suomi on tekemässä vuosisadan uudistusta. Se täytyy tehdä jotta kansalaiset saavat palvelut jatkossakin ja jotta maamme velkaantuminen saadaan hidastumaan.

Kommentointi on suljettu.