Kunta ja kulttuuri

Huomenna vietetään kuntien kulttuuripäivää. Hyvinvoinnin ja terveydenkin kannalta kulttuurilla on suuri merkitys. Kunnat ovat vuosia rahoittaneet lasten nuorten musiikkiopetusta, teatteriharrastuksia ja taideopintojakin. Ilman panostuksia kulttuurin meillä olisi syrjäytyneitä ihmisiä paljon enemmän. Kuntien kulttuuripanostukset hyödyttävät myös naapureita. Kaupunkien ja isompien kuntien konsertti- ja teatterielämä vetää katsojia kauempaakin. On Kangasala ja Tampere talot, Verkatehdas Hämeenlinnassa, Lahden konserttitalo jne. Kulttuuri on varmaan se kuntien ja vielä enemmän kuntalaisten yhteistyön muoto, joka toimii kaikkein parhaiten ja josta on paljon hyötyä ja iloa seutujen kaikenikäisille asukkaille.

Koulut tekevät paljon kulttuurin hyväksi. Niiltä ajoilta on jäänyt omakin mielenkiintoni runouteen ja musiikkiin. Yrjö Jyrinkosken lausunta ja Meri Louhoksen pianokonsertit ovat jääneet lähtemättömästi mieleen. Riippumatta kodin kulttuuriharrastuksista koululaiset saavat maistiaisia monenlaisesta kulttuurista. Koulun taideaineet tarjoavat tervetulleen vaihtelun lukuaineiden opiskelun lomassa. Kaikista koululaisista ei suinkaan tule ammattitaiteilijoita, mutta kiinnostus ja rakkaus taiteisiin voi silti viritä ja säilyä lepi elämän. Monelle on jäänyt kouluajoilta viehtymys taideharrastuksiin.

Ilman kuntapohjaista musiikkiopetusta näin pienestä maasta tuskin olisi tullut niin monta huippumuusikkoa tai kapellimestaria. Musiikilla on tutkitustikin paljon positiivisia vaikutukseen ihmisen hyvinvointiin ja mielialaan. Siihen kannattaa panostaa jatkossakin. Ei vuodesta toisesta järjestettävät TV:n  erilaiset musiikkikilpailut olisi mahdollisia, jos lapset ja nuoret eivät saisi musiikkiopetusta ja tukea harrastuksessa.

Kirjastot ovat olleet kuntien kulttuurielämän perusta vuosikymmeniä. Kirjastoista on tullut kuntalaisten yhteisiä olohuoneita, joissa lukemisen lisäksi voi kuunnella ja nähdä, myös lainata näitäkin tallenteita. Maksuton kirjasto on hyvin monen työttömän ja vähävaraisen keino lukea lehtiä ja kirjoja.

Vaikka viime vuodet keskustelu on keskittynyt kuntien talousvaikeuksiin ja viime aikoina sote- ja maakuntauudistukseen, niin kulttuuria ei tule unohtaa. Kulttuurin tarjoamat elämykset kuuluvat elämään, joten siihen kuntien kannattaa jatkossakin panostaa. Taide-elämykset edistävät merkittävästi ihmisen hyvinvointia.

 

Kommentointi on suljettu.